Wat is jouw grootste uitdaging in het leven?

loslaten

Mijn grote inspiratiebron voor de uitdaging van het leven 

Toen ik de boekenlijst van mijn opleiding kreeg, zag ik tot mijn verbazing dat de 7 eigenschappen die jou succesvol maken! van Sean Covey erop vermeld stond. Al snel dacht ik: “mooi, die heb ik al gelezen van zijn vader dus dat boek kan ik afvinken”.  Toen ik lang geleden begon met trainen en coachen (hoe lang al zal je je nu misschien afvragen?) was het boek van Stephen Covey: de 7 eigenschappen van effectief leiderschap een van de eerste boeken die ik las over persoonlijke effectiviteit. Het boek vormt al jarenlang en wereldwijd een inspiratiebron voor iedereen, staat op de achterflap van het boek. En inderdaad dat is geen woord teveel gezegd. Covey leert in 'de zeven eigenschappen' hoe we de kwaliteit van ons werkende leven, privéleven en gezinsleven kunnen veranderen aan de hand van zeven eigenschappen.

Hoe pro-actief ben jij?

Wat ik zo treffend vond is zijn boodschap dat je zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven en dat je zelf keuzes maakt, hoe lastig dat soms is. En daarbij helpt het om je te richten daar waar jij invloed op hebt. Hij noemt dat proactief gedrag en reactief gedrag. Tot vandaag de dag gebruik ik zijn 7 eigenschappen nog steeds in mijn training en coaching. En hoelang is dat dan vroeg je je misschien af? Ik houd mij inmiddels al 17 jaar bezig met persoonlijke en professionele ontwikkeling van volwassenen en nu ook van jongeren.

De 7 grootste uitdagingen van tieners

Omdat zijn boek mij destijds zo in de greep hield heb, heb ik toch het boek van zijn zoon besteld. En ook dit boek las ik in 1 adem uit. Zo gaaf om te lezen hoe hij de 7 eigenschappen vertaald heeft voor jongeren. Zo heeft hij aan tieners gevraagd wat de grootste uitdagingen in het leven zijn. Dit zijn de meest genoemde uitdagingen:

  • Het goed doen op school’
  • ‘Goed kunnen opschieten met mijn ouders’
  • ‘Lekker in mijn vel zitten’
  • Bijhouden wat mijn vrienden allemaal op Facebook en Instagram zetten’
  • ‘Erbij horen en vrienden maken’
  • ‘Hoe om te gaan met afspraakjes en seks’
  • ‘De juiste keuzes maken als het gaat om alcohol, roken en drugs’.

Herken jij als ouder bij jouw tiener de worsteling met een van deze punten? Of ben jij zelf een jongere die zich in deze punten herkent? Dan wil je zeker de 7 tips ontvangen om deze uitdagingen aan te gaan.

Ja, ik wil tips ontvangen

Het boek van Sean Covey gaf mij inspiratie om in de toekomst een online programma te gaan ontwikkelen waardoor jongeren leren hoe ze het beste uit het leven en zichzelf kunnen halen waardoor ze succesvol zijn. Genoeg uitdagingen terwijl ik het boek in eerste instantie niet eens wilde lezen. Heb ik al gelezen is ook zo’n reactieve opmerking, in plaats van laat ik het boek eens lezen wie weet staan er nog nieuwe wijsheden in… En ja ook ik stap nog wel eens in de valkuil van reactief gedrag?

Bewaren

Geef een reactie

Menu