Wat is jouw boodschap in deze tijd van “corona-ellende” aan jongeren?

Liefde in Corona tijd

Zo stil in mij, ik heb nergens woorden voor, t’ is zo stil in mij  en de wereld draait maar door.

Dit nummer kwam vanochtend tijdens het uitlaten van Buddy zomaar ineens boven drijven. Heb je dat ook wel eens? Dan ga je nadenken over de tekst en past het liedje bij het moment in je leven.  Dat maakt muziek zo mooi want liedjes hebben voor iedereen een andere betekenis. Dit liedje gaf mij de inspiratie om weer een blog te schrijven voor More Happy want het was stil in mij in mijn rol als jongerencoach en ook bij More Happy terwijl de wereld doordraait, Corona niet te stoppen is en we verder gaan met ons leven leven…Wat is dan de boodschap die jongeren helpt hun verantwoordelijkheid te nemen?

Ik schrijf deze blog tijdens mijn laatste dag in quarantaine ( 22-8-2020). Ja het Corona virus kwam dit keer heel dicht bij… We hebben heerlijk genoten van een vakantie deels in Frankrijk, grotendeels in Spanje aan de Costa Brava. Ik zeg het er maar even bij, het was code geel ? Met de vouwwagen op pad geeft ons het gevoel van vrijheid, we ontdekken mooie plekjes, leven in de natuur en genieten van de toeristische stadjes en marktjes. En we waren er allemaal aan toe.  Lees hier wat het brein met ons doet in Corona tijd…  Opvallend dat er veel jongeren van 16 + met hun ouders mee waren op vakantie. Wel te verklaren aangezien er veel jongeren reizen geannuleerd zijn en de disco’s  en clubs de deuren dicht houden. Ook de jongeren zijn toe aan een uitje;  even iets anders, een andere omgeving en lekker zwemmen, zonnen in de zee of het zwembad. Een bore-out in deze tijd ligt zomaar op de loer dus is een goed alternatief toch om met je ouders mee te gaan.   

Help, we moeten in quarantaine!

Mijn dochter die inmiddels alweer 17 is geworden ging ook mee met een vriendin; samen in hun eigen tentje. Nou dat was dan ook de laatste keer kamperen zegt ze want dat doet ze niet meer; snik heet in de ochtend in zo’n tentje,  de volgende keer wilt ze gewoon op een matras liggen en niet op een luchtbed en niet op een bepaalde tijd thuis hoeven te zijn. Wij vonden half 4 al laat genoeg, maar toch… Gelukkig thuis krijgen we geregeld te horen hoe leuk te vakantie wel niet was ?.  En ja ze zit nu in de fase van op eigen benen staan en loskomen van je ouders. Dus volgens jaar mag zij van ons met vriendinnen op vakantie als ze het zelf kan regelen en betalen.  Ze hebben nu nog onder een klein beetje toezicht van ons kunnen chillen op het strand met jongeren en uit kunnen gaan met onze waarschuwing: houd afstand, mondkapjes op binnen en vooral niet zoenen met Spaanse jongens. Nou en wat doen pubers…..

En dan gaat de telefoon onderweg in de auto richting huis. De vriendin van mijn dochter en vertelt dat ze positief getest is op Corona. Haar moeder vond het wel wijs om haar te testen gezien ze nog een paar dagen weg gingen met de familie en opa en je weet het maar nooit. Zonder klachten, toch besmet. En hoe, dat blijft de vraag want dat is dus gewoonweg niet te achterhalen. Een Corona ongelukje zit in een klein hoekje. Daarna belt de GGD met een protocol en uitleg; we moeten in quarantaine omdat wij de laatste 2,5 week haar directe huisgenoten waren, ook haar gezin. Gelukkig  met de nieuwe maatregel maar 10 dagen. Dochterlief  is ook getest en de uitslag was negatief dus die hoeft niet in isolatie, ook fijn voor ons. De kids blij dat ze gewoon naar hun nieuwe school kunnen. Want “saus” dan hadden ze ook niet naar de introductie gekund. En ach voor ons was de boodschap toch al: blijf thuiswerken en dan maar even geen bezoek.  Dus uiteindelijk is het allemaal wel te overzien.

Welke boodschap geef je jongeren nu mee in Coronatijd? 

In mijn rol als jongerencoach en deels natuurlijk ook in mijn rol als ouder ben ik op zoek naar  hoe bereik ik jongeren, pubers, hoe spreek je ze aan zodat de boodschap over komt. Het puberbrein is immers nog steeds volop in ontwikkeling waardoor de boodschap wellicht wel land maar consequenties nog niet te overzien zijn, de knop lange termijn nog uit staat en het vooral gaat om spanning en nieuwe dingen ontdekken. Dus het wenselijk gedrag wat wij graag zouden zien als ouder van onze puber, kan je wel vergeten. 

Ook in Corona tijd zie ik de media daarmee worstelen. Rutte kreeg het verwijt dat hij de een na laatste keer de jongeren veel te belerend aansprak en gedragsdeskundigen worden gevraagd of influencers niet meer ingezet moeten worden. Ik ben dan wel geen influencer maar wil toch een steentje bij dragen.

Dus heb ik mijn dochter zelf gevraagd wat is nu jouw boodschap met deze ervaring.

Doe gewoon waar jezelf zin in hebt. Mondkapje, afstand houden, meet geregeld temperatuur en laat je testen als je twijfelt of je je aan de regels hebt kunnen houden als je terug komt van vakantie. En blijf vooral in je eigen sociale bubbel met vaste vrienden en doe de rest via snapchat en blijf voor de lol lekker tiktokken.

En mijn aanvulling:  houd je echt aan de 1,5m afstand, was je handen en heb lol en weet dat liefde uiteindelijk alles overwint…ook Corona!

De scholen starten weer op; introducties gaan op 1,5 m afstand en het virus is nog niet onder controle. Toch wens ik jullie een mooi nieuw schooljaar toe!

Mocht je op zoek zijn naar een studiecoach of wil je hulp bij het maken van een keuze bij een studierichting of zit je niet lekker in je vel dan weet je mij te vinden. ?

De foto is een wallpainting in Vallon Pont D Arc in de Ardeche die voor mij symbool staat: laugh, live en love....

Geef een reactie

Menu