De vijf uitgangspunten bij positief opvoeden

Top prestatie

In de vorige blog heb je kunnen lezen hoe je een positieve relatie ontwikkelt met je tiener en welke basisbehoefte een kind heeft. In deze blog wil ik stilstaan bij de 5 belangrijke voorwaarden bij positief opvoeden en hoe jij als ouder jouw tiener positief ondersteunt. Zelf heb ik tijdens een cursus positief opvoeden gemerkt dat het opvoeden van tieners weer leuk wordt als je eens stil te staat bij; hoe voeden wij als ouders nu eigenlijk op? Om zo bewust te worden van de patronen die je opgebouwd hebt. En ook gedrag te kunnen veranderen in relatie tot elkaar als ouders en richting jouw tiener.

De 5 uitgangspunten voor positief opvoeden: 

1. Bied jouw tiener een veilige en stimulerende omgeving

Dit gaat over dat jouw huis letterlijk veilig ingericht is en ook over de veiligheid die jij als ouder biedt zodat jouw tiener graag thuis is en zich bijvoorbeeld niet gaat vervelen. Heeft jouw tiener een eigen plek om zich terug te trekken? Wat zijn jullie gezamenlijke momenten?

2. Laat kinderen leren door positieve ondersteuning

Positieve aandacht en aanmoediging door het geven van een compliment, motiveert jouw tiener om nieuwe dingen te leren en zich te ontwikkelen. Als jouw tiener naar je toe komt en iets vraagt, zorg dan voor oprechte aandacht en neem de tijd ook als je moe van je werk komt en eigenlijk toe bent aan rust

3. Grenzen aanbieden

Herken je dat dat jouw tiener steeds vaker jouw grens lijkt op te zoeken. Of is het jouw eigen beleving? In ieder geval heeft een tiener behoefte aan duidelijke regels en grenzen. Dit heeft te maken met dat het tienerbrein nog volop in ontwikkeling is en het brein 'functioneel' nog niet klaar is. Geef heldere instructies van wat je verwacht en wees consequent. Nee is nee, maar doe ook wat je hebt beloofd.

4. Realistische verwachtingen hebben

Iedere tiener is uniek en ontwikkelt zich in eigen tempo. Een kind hoeft niet perfect te zijn en mag leren met vallen en opstaan. Te hoge verwachtingen van je tiener hebben, kan ervoor zorgen dat hij geen fouten meer durft te maken.

5. Goed voor jezelf zorgen als ouder

Tijd maken voor jezelf en je partner is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Als je ontspannen bent en lekker in je vel zit, heb je meer energie voor je kinderen. Wat heb jij als ouder nodig om ontspannen te blijven?

Kijk de komende week eens welke van deze 5 uitgangspunten vanzelfsprekend zijn en wat  goed gaat en wat je dan doet. En ontdek eens wat je uitdaging is? Als iets niet lekker loopt, wat was de situatie? Waar loop je vast? Behoefte aan tips? Neem gerust contact op en ik help je verder op weg.

Complimenten geven werkt!

Complimenteren is het opmerken van positief gedrag en dit ook teruggeven aan jouw tiener. Positieve ondersteuning helpt enorm bij het stimuleren van gewenst gedrag bij jouw tiener.

Geef iedereen in jouw gezin de komende week eens dagelijks 1 compliment op gedrag. Wat kan helpen is dit om op een vast moment op de dag te doen bijvoorbeeld bij het naar bed gaan. Het hoeven geen grote dingen te zijn, hou het klein zoals: fijn dat je uit jezelf naar bed bent gegaan of je kamer hebt opgeruimd etc.


Leuk om een reactie te horen wat het je oplevert. Bij mij thuis 2 stralende kinderen. Ik zou mijn man toch ook wat vaker een compliment mogen geven, kwam ik achter ;-)  Succes!


Nieuwsgierig hoe je de eerste stap zet naar positief opvoeden? Lees de blog hier.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Geef een reactie

Menu