Help, ik heb zo’n vol hoofd!

Blog vol hoofd

Heb je ook wel eens  het idee hebt dat er gewoon geen ruimte meer in je hoofd is voor informatie en je daardoor blijft malen?

In deze blog geef ik je een kijkje in de praktijk van mij als jongerencoach met coachee Thijs (niet zijn echte naam). Met daarbij enkele oefeningen voor meer rust in je hoofd.  

Momenteel coach ik Thijs; een intelligente, sociale jongen van 13 jaar die goed mee komt op school. Hij  heeft last van (faal)gedachtes. Zijn leerwens is om rust in zijn hoofd te krijgen. Hij blijft nadenken over dingen die hem bezig houden waardoor het hem bijvoorbeeld niet lukt om van het moment te genieten. Zijn gedachte ‘dat hij niet genoeg geniet’, zit hem in de weg.

Wij mensen zijn heel goed in nadenken. Je denkt na over van alles wat je bezig houdt. Gelukkig is dat meestal maar tijdelijk en heb je misschien zelf al maniertjes ontdekt hoe je daar mee om kunt gaan. Het is anders als je spanning gaat ervaren en minder goed met je emoties om kunt gaan. Bij Thijs uit zich dat hij een kort lontje en sneller thuis “ontploft”. Of dat hij zo gaat malen dat hij niet kan slapen en blijft piekeren (piekeren= meegaan in de stroom van je gedachtes).

ZELFBEELD

De insteek die ik kies met Thijs is om eerst te onderzoeken hoe hij naar zijn zelfbeeld kijkt. Afhankelijk van het type kind gebruik ik daar een spiegel bij. We gaan memootjes plakken met de antwoorden op de vragen:  wat vind ik leuk/ goed aan mezelf? Waar ben ik trots op? Wat vind ik minder leuk aan mezelf? Waar heb ik een hekel aan?  Voor mij als coach geeft dit heel veel informatie. Ten eerste over het non verbale gedrag wat ik zie en terug kan geven. Ten tweede dat ik  daar weer op door kan vragen. Vaak zie je ook welke faalgedachtes op de voorgrond spelen. Faalgedachtes zitten vaak verstopt in dingen die je over jezelf denkt: “dit had ik beter kunnen doen” of “wat zullen anderen wel van mij denken als dat niet  lukt”. Vastzitten in je zelfbeeld is vaak vastzitten in je eigen gedachtes. 

Daarnaast  hebben we samen een volle hoofden thermometer gemaakt om te kijken wat er gebeurt als zijn hoofd vol loopt. (Inspiratie uit het boek: Het volle hoofdenboek van Linda Kraijenhoff)

(FAAL) GEDACHTES

Denk de afgelopen periode eens terug welke gedachtes over falen jij hebt gehad?

Soms zijn het niet alleen faalgedachtes maar ook andere gedachtes die de revue passeren. Je hebt immers wel 40.000-60.000 gedachtes op een dag waarvan er ook nog 70% negatief is. Een oefening om de (faal)gedachtes te gaan vangen is door ze bijvoorbeeld op te schrijven en te gaan begroeten. Dit kan je doen door te zeggen: he daar is mijn faalmonster. Wat ook kan helpen is jouw gedachtenmonster een naam te geven. Thijs heeft last van Harry senior en Harry junior. Als Harry junior begint te toeteren dan scherpt Harry senior ze nog even aan. Door op afstand naar gedachtes te kijken, krijgen gedachtes een andere betekenis.

GEDACHTES WORDEN OVERTUIGINGEN

Soms zit Thijs zo vast in zijn gedachtes dat hij zijn gedachtes niet meer kan zien als gedachtes. Hij ziet ze als feiten, als de waarheid en neemt alle gedachtes letterlijk. Gedachtes worden overtuigingen. En als je overtuigd bent van dat wat jij denkt klopt, ga je er ook op reageren.  Als bijvoorbeeld je verstand ( gedachtes) voorspellingen doet dat je ergens in gaat falen dan zal jouw reactie zijn dat het maar beter is om de situatie uit de weg kan gaan (vermijden). Of je gaat juist heel hard gaan werken om te voorkomen dat je faalt. Dit noem je dan gewoontereacties. Thijs herkent dit en samen hebben we naar zijn gewoontereacties gezocht of te wel volgens Thijs zijn “gewoontedieren” ?

Welke gewoontereacties herken jij bij jezelf en hoe bepaalt dit jouw manier van reageren?  

DE ROL VAN GEVOELENS  

Vaak denk je dat gevoelens ontstaan door een situatie. Maar het zijn vaak de gedachtes in of over een gebeurtenis die jouw gevoel bepalen. Met Thijs heb ik gekeken welke gevoelens hij op een dag herkent bij zichzelf en onderzocht welke gedachtes die veroorzaken. De oefening die ik met hem heb gedaan is voor de belangrijkste gedachtes een knuffel te pakken en die op een podium te zetten en een toneelstukje te laten doen in zijn hoofd. Hij ging op afstand in een stoel naar het toneelstukje van zijn gedachtes kijken. Dit is een manier van defusie. Toen we de kaartjes van gevoel erbij gingen leggen zagen we dat er ook nog een opstelling verborgen zat in het toneelspel. Hij had de knuffels  onbewust op een bepaalde manier neergezet. En hier smul ik als coach van want dit geeft waardevolle informatie waar we weer mee verder kunnen?. We hebben de positieve gevoelens opgesteld en gekeken wat er voor nodig was om die letterlijk veel meer podium te geven. Daar is hij nu mee aan het oefenen.

De 10 tips om je hoofd leeg te maken!  

Ik ben trots op Thijs; hoe hij de tips die hij heeft gehad al toepast. Ben je benieuwd naar de tips van Thijs? In deze blog geef ik 10 tips om je hoofd leeg te maken.

Heb je na het lezen van dit blog nog vragen, neem gerust contact met me op.

Verder vind je in het aanbod van More Happy de training eerste hulp bij faalangst. Kijk maar eens hier. Natuurlijk kunnen we ook 1 op 1 aan de slag!

Geef een reactie

Menu