10 TIPS OM JE HOOFD LEEG TE MAKEN!

Vol hoofd

Je bent misschien nieuwsgierig geworden toen je mijn vorige blog "Help, ik heb een vol hoofd" las naar de tips om je hoofd leeg te maken. Ik deel de 10 tips die Thijs uitgeprobeerd heeft.

1. Maak van belemmerende (niet-helpende) gedachten, helpende gedachten

Gedachten die je een onrustig gevoel geven worden niet-helpende gedachten genoemd. Helpende gedachten zorgen dus voor rust. Tel maar eens hoeveel helpende en niet-helpende gedachten je hebt. Het is allemaal goed. Gedachten kunnen niet goed of fout zijn. Het zijn gewoon gedachten die komen en gaan. Net als wolkjes aan de hemel.  Jij bent de baas over je eigen gedachten. Je kunt dus niet helpende gedachten omdraaien.

Bijvoorbeeld: Ik mag geen fouten maken à ik mag fouten maken omdat ik van fouten kan leren. Na uitleg kan ik het beter begrijpen.

2. Dwarrelen

Stop je gedachten in een wolk en  laat de wolk voorbij drijven. Hierbij focus je op de blauwe lucht want dat geeft rust. Een andere vorm is om jouw piekermoment in een ballon te stoppen door jouw gedachten in een ballon te blazen, te kijken naar de gedachten en de ballon los te laten (zonder knoopje ?). Of laat tijdens het douchen je gedachten mee stromen door het putje.

3. Gedachten op schrijven

Schrijf iedere (niet-helpende) gedachte die je bezighoudt apart op een memo en plak ze op een deur, spiegel of muur en kijk er op afstand naar. Bij niet-helpende gedachten kun je je afvragen of ze waar zijn. Je kunt kiezen of je ze blijft geloven of niet meer. Soms helpt het ook om ze te delen met een ander. Wat je ook kunt doen is om de memootjes in een piekerpot te stoppen. Je kunt zelf beslissen wat je met de briefjes gaat doen. Je kunt ze weggeven aan je ouders of je kunt ze meenemen voor jouw piekermoment uit de volgende tip. Op deze manier krijgen de gedachten een plek.

4. Stel een piekermoment in

Focus op de gedachten die het meest terugkomen door op een bepaald moment van de dag een piekermoment in te stellen. Bijvoorbeeld om 15.00 uur mag ik piekeren en laat je dat stemmetje weer terugkomen. Zo word je bewust dat je niet de hele dag hoeft te piekeren. Plan dus iedere dag piekertijd in. Dat kan 15 minuten zijn maar ook anders. Als je het liever in de avond doet, kan je ook nog antwoord geven op de vraag: wat is positief geweest vandaag? Dat geeft je een positief gevoel voor het slapen gaan.   

5. Ademhalen

Focus op je ademhaling met de ballontechniek. Stel je voor dat er een ballon in je buik zit. Als je inademt, blaas je de ballon op en wordt de ballon groter. Als je uitademt wordt de ballon kleiner en loopt hij leeg in je buik. Doe dit een minuut tot 3 minuten. Tevens is dit een fijne oefening om te ontspannen. Ik maak er in de coaching een ballonen spel van met echte ballonen. Zie tip 2.

Wil je meer met mindfulness doen? Jolanda van To Be Young heeft hiervoor een online training voor jongeren voor ontwikkeld.  

6. Lichaam ontspannen

Bal je vuist en span alle spieren in je onder- en bovenlichaam stevig aan en laat dan los en ontspan vervolgens weer. Zeg tegen jezelf: “Ik laat mijn piekergedachte los”. Dit kan je herhalen door heel je lichaam. Van gezicht naar schouders, buikspieren etc. Dit zorgt tevens voor ontspanning. Dit kan je ook in de klas doen. Dit is ook een mooie voorbereiding voor tip 7.

7.  Slappe lach

De vrolijkste manier om je hoofd leeg te maken is door te gaan lachen. Maak een gekke beweging, doe bijvoorbeeld een kangoeroe na. Ga gekke bekken trekken, hoe gekker hoe beter! En daarna begin je gewoon te lachen. Hulp nodig? Hier vind je 10 manieren om te lachen

8. Ga de natuur in

Het groen in de natuur geeft een natuurlijke rust. Kijken en luisteren naar kabbelend water ontspant.  Bewegen in de natuur kan er voor zorgen dat je je hoofd weer leeg kunt maken! Bewegen is een hele goede manier om uit je hoofd te gaan. Rennen, springen, skaten in een park of thuis dansen of trampoline springen… Het is allemaal goed om te ontladen.

9. Dieren als helpers

Het is aangetoond dat mensen met een hond of een kat na een stressvolle situatie sneller tot rust komen.  Maar een parkiet, paard of ander dier kan ook een positieve invloed in je leven brengen. Het voordeel is dat je goed tegen ze kan praten en ze er nooit doorheen zullen praten ? Als een huisdier niet mogelijk is bijvoorbeeld vanwege een allergie, dan zijn er gelukkig ook nog knuffeldieren.

10. Geef anderen jouw gebruiksaanwijzing

Als je merkt dat anderen nog niet goed begrijpen wat er gebeurt als jouw hoofd vol loopt en wat jouw reactie  kan zijn, vertel dan gewoon wat jouw gebruiksaanwijzing is. Mijn hoofd raakt snel vol, dat komt hier door…, hier kun je het aan merken….. zo kun je mij het beste helpen….

Lijkt het je leuk om samen met mij jouw hoofd leeg te maken en te ontdekken welke manier het beste bij jou past, neem gerust contact met mij op! Er zijn nog zoveel andere manieren ?

Geef een reactie

Menu